Tramvaj možná pojede z centra na Jižní Město

04.02.2008 00:00

 

Praha - Obyvatelé Jižního Města by v budoucnu kromě metra mohli do centra jezdit tramvají. Radnice Prahy 11 uvažuje o trati na Opatov. Řekl to předseda dopravní komise Prahy 11 Jan Šurovský. Novému spojení se nebrání ani Dopravní podnik hlavního města Prahy.

"Jsme v prvopočátcích, souvisí to s návrhem nového územního plánu," uvedl Šurovský. Tramvaj by podle něj mohla vést z Jižního Města přes Spořilov a Bohdalec do Vršovic. Není vyloučené, že by lidé mohli cestovat z Opatova až na Želivského, kde by linka navazovala na velmi dobré spojení na Ohradu, Palmovku, do Libně nebo Kobylis.

"Dosavadní autobusová doprava, byť máme metro jako páteřní sít, je nedostatečná," řekl Šurovský. Přes Jižní Město podle něj totiž jezdí ze Středočeského kraje velké množství aut, které míří hlavně do Hostivaře nebo na Spořilov. V okolí se také staví další domy.

"Zatím není nic jistého," řekl mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený. V současnosti podnik zjišťuje, jestli je zavedení tramvaje realizovatelné, postup je podle Pečeného pozvolný. "Myslíme si, že by to mohlo být zajímavé, především ten kolmý směr na trasu metra C, kde to protáhnout v ose Opatov, Spořilov, Bohdalec," uvedl.

Dopravní komise Prahy 11 chce, aby možnost tramvajového spojení byla prověřena studií, případně tento námět byl zanesen do územního plánu. "Určitě se studijnímu prověření nebudeme bránit, to je užitečné," sdělil radní Radovan Šteiner. Územní plán podle něj ale s tratí nepočítá.

Podle Šurovského magistrát v současnosti do rozvoje tramvajových tratí moc peněz nedává. V letošním roce se stavbou nových kolejí městský rozpočet dokonce vůbec nepočítá. Dopravní podnik obdrží peníze jen na nákup nových vozů, a to 420 milionů korun. Minulý rok na tom byla tramvajová doprava lépe. Na trať na Štefánikově mostě a v Letenském tunelu dal magistrát 84,2 milionu korun, trať Laurová a Radlická dostala 120 milionů korun. Dalších 454 milionů korun putovalo na modernizaci tramvají, 820 milionů korun na nákup nových vozů.

Stát podle Šurovského připívá na pražské tramvajové tratě pouze symbolicky, malé zapojení státu je podle něj také kritizováno. Další možností je podle Šurovského využití evropských fondů. Z operačního programu Konkurenceschopnost by se mohla například financovat trať do Radlic.

Zdroj: ČTK

test inteligence

Diskusní téma: Tramvaj možná pojede z centra na Jižní Město

Datum: 14.04.2008

Vložil: lukas

Titulek: nesmysl

To je nesmysl ty tramvaje jsou hrozně hlučný. Trolejbusy jsou lepší !

Datum: 16.10.2008

Vložil: Iza

Titulek: souhlas

Souhlas. Navíc nevím jak by chtěli vést tramvaj přes Bohdalec. Trolejbusy by mohly využít stávající silnice.

Datum: 20.12.2009

Vložil: prahor

Titulek: Re: souhlas

Má to vést tunelem, případně podél železniční trati, která je spojkou Odstavného nádraží Jih s nádražím Vršovice. Údajně se již zpracovává projekt, ale všechno - jak je nyní obvyklé - vázne na financích.

Datum: 29.10.2008

Vložil: Antar

Titulek: preference

Trolejbus by byl podstatně levnější, protože by byl veden po stávajících komunikacích, navíc je to skvělá příležitost pro nějaký rozsáhlejší projekt preference MHD v celé oblasti - vyhrazené pruhy, přednost na křižovatkách atd. Lze to relativně bez problémů učinit na všech čtyř- a vícepruhových komunikacích po trase dnešní autobusové linky 213.

Datum: 26.06.2010

Vložil: Petr

Titulek: Re: preference

Se slůvkem "podstatně" levnější bych si dával větší pozor. Vybudování samotné tratě sice je levnější, ale vzhledem k nulovému zázemí v Praze by bylo nutné vybudovat depa, opravny, najmout další pracovníky, nakoupit trolejbusy i za případné porouchané stroje, dokonce i vytvořit samotný koncept trolejbusové dopravy v Praze. A to nemluvím o nevýhodě způsobené nutností přestupovat z tramvají na autobus. Přitom zrovna tato tramvajová trať by spojila několik odstřižených tramvajových tratí, které v případě oprav na krátkém úseku musejí být uzavřeny celé.

Vyhledávání

Současnost

10.04.2008 00:00

Komplexní úklid komunikací

Ve středu 28. května 2008 bude probíhat tradiční komplexní úklid komunikací v oblasti...
08.04.2008 21:25

V dubnu budou na Bohdalci přistaveny kontejnery na bioodpad

Protože oblast Bohdalce patří mezi ty části města, kde se pravidelně na jaře vytváří mnoho odpadu...
01.04.2008 10:10

Vraky pod Bohdalcem

Staré české přísloví praví: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Pověstným...
27.03.2008 20:30

Mobilní sběr nebezpečného odpadu v roce 2008

Při mobilním sběru mohou občané zdarma odevzdat následující druhy odpadů: baterie, akumulátory,...
12.03.2008 11:49

Hledáme všechny, kteří by se chtěli podělit o své vědomosti.

Máte slušné vědomosti ohledně historie Bohdalce? Podělte se o ně! Víte o nějakých zajímavých...

Historie

16.02.2008 16:52

Počátky autobusového spojení Bohdalce.

První autobus vyjel na lince z Vršovic do Záběhlic 21. června roku 1925. Tehdy však nebyl označen...

Zajímavá místa

Bohdalecký tunel

  Skrz původní vrch Bohdalec vedl 94metrů dlouhý železniční tunel, který spojoval Vršovické...

Plynárenské muzeum

  Jedním ze zajímavých míst v těsné blízkosti Bohdalce je plynárna Michle. Vznikala ve...

Garáže Vršovice

Dnešní autobusové garáže Vršovice byly postaveny původně jako vozovna pro trolejbusy. Jednalo se o...